Până acum, se discuta de contractul social în termeni strict economici. Iată că odată cu acutizarea problemelor ce țin de încălzirea globală, discursul se schimbă. Contractul social e redefinit, îmbogățit de sensuri. Astfel, generațiile tinere așteaptă de la generațiile mature, aflate în poziții de decizie, acțiuni care le vor garanta un viitor sigur din punct de vedere al resrselor esențiale supraviețuirii: apă, aer, sol.

Iată încă un mod de a actiona impotriva guvernelor care joaca cu viitorul nostru la ruleta ruseasca. In SUA, adolescentii dau in judecata guvernul pentru ca nu a actionat pentru a combate schimbarile climatice. Cu doar câteva luni înainte de summitul climatic considerat crucial pentru viitorul planetei, tinerii din SUA își iau soarta în propriile mâini. Până la urmă, generația lor va fi cea mai afectată de deciziile (sau absența lor) celor care conduc, vremelnic, guvernele, și lumea.

Mulți tineri simt că este o miză prea mare pentru a aștepta pasiv ca liderii să se coordoneze pentru a lua măsuri cu sens entru a combate schimbările climatice. Alec Loorz, un tânăr activist de mediu, consideră că e nevoie să guverneze “ca öi cum viitorul nostru (al tinerilor) ar conta”. Cu viitorul în joc, numeroși tineri din SUA și-au dar guvernul în judecată și speră ca instanțele să solicite legislativului să ia măsuri. “Suntem într-un pericol iminent”, declară Loorz, inițiatorul ONG-ului Copii împotriva Încălzirii Globale (Kids vs. Global Warming) pentru revista Outside. “Oamenii de știință au spus că avem 10 ani pentru a face schimbările necesare pentru a stabiliza clima până în 2100 – iar asta se întâmpla în 2005…Ne pasă mai mult de bani și putere decât de generațiile viitoare.” Tinerii din SUA încă au încredere în sistemul judiciar, spre deosebire de români. “Sistemul judiciar este singura putere ]nc[ necumpărată de interesel corporatiste”.

Mary Christina Wood, profesor de drept la Universitatea din Oregon și autoare a ” Nature’s Trust: Environmental Law for a New Ecological Age” , explică ceea ce a fost denumită “Cruciada climatică a copiilor”.

Ce solictă acești tineri? “Toate plângerile și petițiile administrative depuse în toate statele SUA împotriva guvernului federal olicită același lucru: reducerea emisiilor de CO2, conform calculelor oamenilor de știință, pentru a putea evita schimbări climatice catastrofale.”, susține Wood. Tinerii petenți doresc ca instanțele să solicite legislativului să își facă treaba în a evalua modalitățile de a scădea emisiile de CO2.” susține Wood. Au adolescenții o bază legală în acest sens?

Se pare că da. Jurisprudența de sute de ani a curților americane o conține, iar Curtea Supremă din SUA a anunțat Doctrina Fondului Public (The Public Trust Doctrine), care spune că “guvernul este un administrator al resurselor, care sprijină bunăstarea publică și asigură supraviețuirea (colectivă), conform lui Woods. Această doctrină “cere guvernului sü protejeze și să mențină resursele cheie pentru supraviețuirea generațiilor viitoare.” Pe baza acestui principiu vechi, tinerii petenți pot da în judecată guvernul federal și guvernele statale.

La nivel federal, cinci adolescenți și două ONG-uri – Copii împotriva Încălyirii Globale și Apărătorii Planetei Sălbatice (Kids vs. Global Warming și WildEarth Guardians)— s-au asociat cu Fondul Coppilor Nostri (Our Children’s Trust) pentru a da în judecată guvernul federal. Solicitarea lor către Curtea Supremă a SUA a fost respinsă în decembrie 2014, însă tinerii prmomit să se adreseze curților inferioare, până ce guvernul va fi obligat de instanțe să ia măsuri urgente privind schimbările climatice produse de om.”

La nivel statal, există procese în Oregon, New Mexico, Pennsylvania, Massachusetts, Washington și Colorado. Curțile din Alaska, Texas, Arizona, Kansas, Montana și Pennsylvania au emis acte de dezvoltare pe care se bazează acțiunile în instanță. Tinerii petenți, sprijiniți de Our Children’s Trust au depus plângeri administrative în toate statele SUA.

“Cred că sunt mulță copii în Coloradp și în lume care ar fi foarte încântați să primească în dar apă curată și aer curat, zăpadă pe munți, biodiversitate și comunități sigure”, consideră Xiuhtezcatl Martinez, unul din tinerii petenți din cazul anti-fracking din Colorado, după ce a aflat că instanța a respins cererea Comisiei de Conservare a Petrolului și Gazelor din Colorado de a respinge ca nefondată acțiunea copiilor. “Statul New York ne-a arătat tuturor (prin interzicerea fracturării hidraulice), că un stat poate pune sănătatea copiilor pe primul loc. Despre sta este vorba, dspre a face statul Colorado un loc sigur pentru noi și pentru generațiile viitoare. ”

Procesele din Oregonși Massachusetts avansează. Primele înfățișări au avut loc în ianuarie în Oregon și vor culmina cu o audierea judecătorului Rasmussen în data de 13 martie.

Curtea de Apel din Oregon a decis vara trecută: “Curtea trebuie să decidă dacă atmosfera este o resursă publică pe care statul Oregon, în calitate de administrator are obligația de a o proteja alături de alte resurse publice, precum estuarele, râurile și biodiversitatea.” Acum petenii vor argumenta nu doar că statul are obligația de a proteja atmosfera, ci și că violează obligația administratorului față de generațiile prezente i viitoare dacă nu face acest lucru.”

Kelsey Juliana, una din tinerele petente din cazul din Oregon, spune: “Ca tnără, și deci ca cineva din linia întâi când vine vorba de haosul creat de schimbările climatice, am de câștigat totul prin acțiune, la fel cum am de pierdut totul, dacă nu voi acționa.”

În Massachusetts, judecătorl Gordon va audia argumentele orale pe data de 9 martie în cazul a patru petenți tineri, care susțin că Departamentul penru Protecția Mediului din statul Massachusetts  “nu își îndeplinește obligaiile legale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, conform documentului privind actțiunile la nivel statal privind reducerea schimbărilor climatice, Massachusetts Global Warming Solutions Act.”

Mai multe videoclipuri cu acești tineri care aduc speranța că nu esteîncă totul pierdut, aici.

Poate tinerii din România vor învăța din această lecție de responsabilitate civică a copiilor din SUA. Ei au nevoie, însă, de sprijinul adulților pentru a înțelege necesitatea acțiunilor climatice.

 

Comments

comments