ziua internationala a apei

Astazi este Ziua Internationala a Apei.
E momentul sa ne gandim la cei peste 1 miliard de oameni care nu au acces la apa din surse sigure.
E momentul sa ne gandim la cei din vestul Romaniei (Beba Veche, Dudestii Vechi, Cenad etc.) care beau apa cu arsenic (cine stie de cata vreme), iar autoritatile nu au facut NIMIC sa schimbe aceasta situatie, si nici macar nu i-au informat!
La ora asta, in Romania sunt mai multe localitati a caror sursa de apa a fost contaminata de activitatile petroliere (conventionale), iar companiile responsabile (in principiu OMV Petrom isi declina responsabilitatea si nu au ridicat un deget pentru a remedia problema si a aduce apa comunitatilor).

De asemenea, in SUA, Canada, Argentina avem deja sute, chiar mii de cazuri in care fracturarea hidraulica a distrus iremediabil sursele de apa.
California se confrunta cu o seceta prelungita, si datorita fracturarii hidraulice, dar si datorita schimbarilor climatice.

Cantitatea de apa dulce de pe glob este in scadere, iar presiunea cresterii populatiei si a activitatilor industriale si extractive care polueaza apa vor face ca in scurt timp apa sa devina motiv de razboaie mondiale. Apa va deveni, probabil in cateva decenii, mai pretioasa decat petrolul si decat aurul.

Fiecare din noi are o responsabilitate de a avea grija de resursa primara necesara vietii, sa o foloseasca responsabil si sa se gandeasca de doua ori inainte sa lase robinetul sa curga inutil. si mai ales sa lupte impotriva proiectelor care distrug iremediabil sau temporar resursele de apa sau duc la aparitia secetelor prelungite (schimbarile climatice), precum si impotriva companiilor care doresc sa transforme apa intr-o marfa, nu intr-un drept al omului.

Apa este viata si daca oamenirea nu are grija de ea, intr-o zi Terra va deveni un loc unde viata nu va mai putea exista. Si sa nu uitam ca nu exista o planeta B.

Protejati apa!
Ganditi si actionati responsabil!

Stop fracking! Stop fossil fuels!
Fight climate changes!

Comments

comments