What-If-Its-A-Hoax

Ziua Pământului nu a fost niciodată marcată de un sentiment de urgență mai puternică ca anul acesta, pe fondul așteptării neliniștite a negocierilor climatice de la Paris, deja considerate demulți ca fiind sortite eșecului, dacă e să analizăm în profunzime politicile guvernelor marilor poluatori, de un dispreț greu de definit pentru ținta de 2 grade Celsius. Pentru mulți analiști și cercetători, Summitul Climatic de la Paris este văzut ca ultima șansă a omenirii de evita creșterea temperaturii globale cu peste 4 grade Celsius, temperatură de la care impactul asupra Planetei nu poate fi prevăzut, întrucât vor interveni reacții în lanț greu de prevăzut. Bineînțeles, succesul acestor negocieri depinde, teoretic de guvernele lumii. În teorie. Pentru că de fapt, ele depind de mandatul pe care ele le primesc de acasă. Nu de la alegători, bineînțeles, pentru că în “democrația” de secol 21, vocea cetățenilor este din ce în ce mai puțin ascultată, în detrimentul corporațiilor.

Cartea lui Naomi Klein, Capitalism vs. Climate. This Changes Everything indică, cu analize greu de combătut, faptul că tocmai capitalismul globalizat este cel care a adus omenirea acolo unde este, adică în pragul catastrofei climatice, și tot el este cel care face imposibilă ajungerea la un compromis privind țintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, întrucât logica sa inerentă, bazată pe mitul eternei creșteri pornește de la premisa infinității resurselor, fapt cât se poate de neadevărat.

Bineînțeles, într-o zi ca aceasta, m-am întrebat, așadar, cum sărbătoresc companiile mari Ziua Pământului. Monsanto, pe twitter, ne transmite pe Twitter următorul mesajul: Farmers celebrate #EarthDay everyday. (Fermierii sărbătoresc Ziua Pământului în fiecare zi) pic.twitter.com/dwrSlz7CC3. ExxonMobile, gigantul petrolier care forează după petrol și gaze și în Marea Neagră: Want to reduce your environmental footprint? Learn some #energy savings tips through our #EnergyQuiz (Doriți să vă reduceți amprenta ecologică? Aflați despre ponturi legate de economisire cu #EnergyQuizhttp://t.co/Z1OqcWu4vZ #EarthDay. McDonalds sărbătorește Ziua Pământului prin angajamente pentru eliminarea despăduririlor de pe întregul lanț de producție (mai știm și angajamentul firmelor producătoare de ciocolată, care și-au propus să scape de cacaoa produsă de copiii sclavi din Hornul Africii, pe care nu și-l respectă nici acum, la mulți ani de la semnarea sa – pt mai multe detalii, recomand filmul care vă va determina să renunțați la ciocolată, The Dark Side of Chocolate), Nestle lansează un set de angajamente pentru comunitățile unde este activă, prezentând un proiect în Pakistan,  și aș continua cu lista de green-washing până mâine, dar nu vreau să ne pierdem reciproc timpul cu povești de adormit copiii, pe care și ei le recunosc ca atare, la o discuție a cote. Aș mai adăuga, poate OMV Petrom, că e de-a noastră, și cea mai mare poluator local, din partea căruia nu am găsit nicio postare specifică de Ziua Pământului, însă am găsit programul lor de Resourcefullness – adică strategia de sunstenabilitate pentru un comportament de business responsabil. Merită citit, pentru amuzament. Chevron are decența ca de Ziua Pământului să nu deschidă subiectul.

Bineînțeles, în mod tradițional, Ziua Pământului este un moment in care companiile își lansează raăpoarte de sustenabilitate corporate, sau dau publicității noi inițiative de mediu, menite să înverzească planeta din rădăcini. Green washing. Sau spălare verde, pe românește. Însă în SUA, corporațiile merg și mai departe decât au făcut-o în mod normal de Ziua Pământului. Scroll-ând pe newsletterul uneia din cele mai interesante publicații pe care le citesc, Eco Watch, am dat de o știre care mi-a provocat subit o reacție viscerală: peste 10 firme din top 500 din SUA au mers astăzi in Congresul SUA, cu jalba în proțap, să le ceară “aleșilor” lor (celor care le servesc cu fidelitate interesele, mai exact) să ia ACUM măsuri ferme împotriva schimbărilor climatice!

O inițiativă de o ipocrizie fără margini, pentru cine știe că tocmai lobby-ul acestor companii din top 500 au paralizat activitatea legislativă din Congres, în ultimii ani, mai ales pe partea de legislație pentru protecția mediului. Bineînțeles, pentru că e de bon-ton, multe din aceste companii sprijină Planul pentru Enegie Curată al Agenției de Protecția Mediului, care are ca scop scăderea poluării cu efect de seră din domeniul energiei – cea mai mare sursă de emisii de carbon, cu 30%. Plan pentru energie Curată care nu are nicio problemă să coexiste cu boom-ul gazelor de șist și al petrolului de șist sau din nisipiurile bituminoase, sau cu hidrații pobținuți din exploatările offshore, cu gazele de cărbune de mină, extrase tot prin fracturare hidraulică, sau prin gazeificarea subterană a cărbunelui, un procedeu la fel de periculos ca fracturarea hidraulică (toate considerate resurse neconvenționale de hidrocarburi fosile, sau energii extreme, de către cei care conștientizează pericolele din ce în ce mai ridicate ale folosirii acestor tehnologii noi, pentru a smulge pământului ultimele resurse de hidrocarburi).

Bine că măcar printre ele nu s-au aflat companii care au cel mai mare impact asupra schimbărilor climatice, adică cele din domeniul energiei sau cele din domeniul agricol, că atunci dimensiunea ipocriziei ar fi fost peste orice închipuire.Totuși printe companiile participante la această vizită la Congresul SUA, se număra companie Nestle, al cărei COE consideră că apa este o comoditate, nicicum un drept uman. Ei i se adaugă companii precum: Unilever, PepsiCo, Starbucks, Nestle, Mars, Kellogg Co.. Comparativ cu ExxonMobile, Chevron și Monsanto, nu atât de în lumina reflectoarelor pentru activitățile lor de poluare (ba chiar Starbucks chiar se străduie sa își spele imaginea în mod destul de constant).

Reprezentanții acestor companii au mers la Washington de Ziua Internațională a mediului pentru a le transmite faptul că ei consideră că atingerea unui acord puternic privind schimbările climatice la Paris, în Decembrie, reprezintă un aspect esențial pentru stabilitatea afacerilor lor și economiei, în general. Ei, bine, da, dacă vrei să argumentezi pentru acțiune climatică prin prisma argumentării de tip capitalist, într-adevăr este evident faptul că o situație scăpată de sub control planetar duce, inevitabil, și la perturbarea oricăror afaceri. E ca în vreme de război, când doar producătorii de armament și cei de petrol prosperă. Și contrabandiștii. Alături de alte 200 de companii, au și semnat o scrisore prin care sprijină planul pentru Energie Curată al Agenției de Protecția Mediului, considerată drept o piatra de temelie pentru reducerea emisiilor de carbon ale SUA.

Multe din acest companii se confruntă deja cu imapctul direct al schimbărilor climatice asupra activității lor directe, sau asupra lanțului lor de producție, cu seceta devastatoare din California, odată centrul agriculturii SUA, fiind doar unul din exemplele multiple. Unii din ei încearcă să mai își înverzească câte puțin activitatea, încercând să consume cât mai mult energie verde și creând produse inovatoare, care reduc poluarea cu carbon. Ceea ce le lipsește, spun ei, sunt politicile climatice puternice.

Iată-le și doleanțele lor, cea a Nestle fiind printre cele mai “înduioșătoare”:

1. Nestle: e direct lovit de efectele schimbărilor climatice. Ei sunt îngrijorați mai ales de schimbările modelelor meteorologice, disponibilitatea apei (pe care vor să o controleze total, ca o marfă), și a productivității agricole, care le vor afecta, bineînțeles, lanțul de producție, susține Tim Brown, Nestlé Waters North America.

2. Novelis, un producător global de aliminiu, una din industriile cele mai energofage din lume: “Producția de tehnologii inovative în produsele avansate de aluminiu cu consum redus de carbon este o sursă cheie a avantajului competitiv al companiei noastre și al clienților noștri. Până când nu ne vom dedica unui viitor cu emisii scăzute, SUA nu va beneficia de reducerile de care avem nevoie pentru a menține o creștere ecnomică sănătoasă și sustenabilă.” John Gardner, Vice-președinte și Ofițer de Sustanabilitate, Novelis. 

Bineînțeles, Planul pentru Energie Curată al guvernului american are destui oponenți, printre care și din corul bocitoarelor, care susțin, ca și în Germania acum 3 ani jumătate, când s-a luat decizia renunțării la energie nucleară, că se vor prăbuși retelele electrice. Bineînțeles, studiile repetate ale Gupului de Analiză care a fundamentat Planul pentru Energie Curată au arătat în multiple rânduri faptul că ditribuitorii de energie electrică pot să întrunească solicitările Agenției pentru Protecția Mediului, fără perturbarea activității. Concluzia Grupului de Analiză, este, din contră, că ,“tocmai pentru că în rețeaua de prodcție a energiei electrice deja există scimbări fundamentale, lipsa actîiunii reprezintă adevăratul pericol pentru buna planificare a siguranței.” Deja în unele state din SUA, cum ar fi Hawaii, incapacitatea rețelei de a se adapta la răspândirea rapidă a instalațiilor fotovoltaice de pe locuințe crează probleme în sistemul electric, care este incapabil să preia atâta energie produsă.

Coroprațiile mimează, și de această dată, preocuparea pentru mediu, atunci când vorbesc despre schimbările climatice. Unicul lucru la care se gândesc, de fapt, îl reprezintă amenințările pe care le prezintă schimbările climatice pentru mediul de afaceri. Înțelegerea lor despre schimbările climatice este, însă, una foarte îngustă, cât vreme ele sunt în spatele tratatelor de liber schimb în pregătire, care urmează să acopere practic aproape toate zonele globului, care urmăresc expansiunea și mai puternică a piețelor celor mai mari corporații, și care va duce și la producția și mai ridicată de gaze cu efect de seră, prin mărirea cantităților de mărfuri și bunuri care parcurg distanțe mari de la între piețele globale.

Faptul că 43 de CEO ai unor companii globale au publicat o scrisoare săptămâna trecută, în care cereau guvernelor să ajungă la o înțelegere care menține riscul încălzirii globale sub cele 2 grade Celsius, sau că peste 350 de investitori care administrează active de 24 trilioane de dolari au solicitat liderilor guvernelor mondiale să implementeze politici cu sens de taxare a carbonului (deși comerțul cu carbon s-a dovedit un fiasco total pentru ambițiile climatice ale guvernelor), un acord climatic ambițios, precum și încetarea subvențiilor pentru hidrocarburile fosile, sunt o picătură într-un ocean, pentru ceea ce este nevoie în acest moment ca și nivel de presiune.

Modelul domninant economic, bazat pe mitul eternei creșteri, bazată, la rândul ei pe globalizarea, care dilată, practic piețele, este principalul vinovat, și corporațile globale nu vor putea niciodată să admită acest fapt evident. problemă. Bineînțeles, consumatorii sunt și ei responsabili de perpetuarea mitului eternei creșteri, pe care îl alimentează, prin consumerismul lor din ce în ce mai extravagant. Câtă vreme modelul dominant este cel a capitalismului dereglementat, globalizant, în care profitul este singura bornă călăuzitoare pentru politicile economice, rămâne nechestionat de largi secțiuni ale societății, problema schimbărilor climatice se va pune, de la an la an, cu și mai mare stringență. Pentru că acest capitalism scăpat total de sub control, în chestiunea schimbprilor climatice, nu face decât să aplice un pansament local unui pacient în care infecția a cangrenat deja întregul organism.

Câtă vreme guvernele lumii sunt conduse din umbră de reprezentanții companiilor de petrol și gaze, care continuă să investească sume enorme în dezvoltarea de noi zăcămite la nivel global, menite să exploateze și ultima picătură de hidrocarburi din măruntaielel pământului, prin tehnologii din ce în ce mai periculoase pentru om și mediu (fracturarea hidraulică, gazeificarea subterană a cărbunelui, exploatarea nisipurilor bituminoase), orice acțiune climatică cu sens este sortită eșecului. Și acest lucru se întâmplă în timp ce din ce în ce mai mulți oameni de știință, chiar și cu ocazia Zilei Pământului, lansează apeluri disperate către guverne, pentru a renunța la exploatarea a 75% din resursele de hidrocarburi fosile la nivel global.

Nu cred că ne putem aștepta la rezultate foarte ambițioase ale negocierilor climatice la Paris, câtă vreme Senatul SUA este controlat de republicani, cunoscuți ca negaționiștii cei mai vehemenți ai schimbărilor climatice, sau câtă vreme state ca Florida sau Winsconsin interzic termenul de “schimbări climatice”, sau atâta vreme cât declanșatorul schimbărilor climatice, activitățile umane generatoare de gaze cu efect de seră (97% din experții în schimbări climatice la nivel global susțin natura antropică a schimbărilor climatice) reprezintă prilej de vot în Congresul American, Congresmenii reușind să contrazică, prin votul lor, această majoritate covârșitoare a oamenilor de știință, și atâta vreme cât SUA refuză, de peste 15 ani, să ratifice protocolul de la Kyoto, singurul stat mare poluator care își permite să facă acest lucru, în timp ce acuză China de lipsă de bunăvoință și angajament climatic.

Nici Europa nu stă mai bine, deși vreme de două decenii a fost în avangarda luptei împotriva schimbărilor climatice, cu politici relativ sustanabile. Comisia Europeană, cu un nou comisar pe probele de energie și…schimbăpri climatice (portofoliul cel nou a fost creat recent, ca sü arate preocuparea strict formală , cu o carieră remarcabilă în industria “verde” a petrolului, sprijină dezvoltarea fracturării hidraulice în Europa, prin diferite subvenții mascate acordate industriei, fie prin programe de cercetare a fracturării hidraulice, pe care în mod normal ar trebui să și le plătească companiile, fie prin finanțarea unui simulacru de rețea de studiere a hidrocarburilor neconvenționale, care nu se dovedește a fi decât un alt grup de lobby la cel mai înalt nivel, oficializat de Comisia Europeană.

Deci, Happy Earth Day tuturor, viitorul sună…fierbinte!

Comments

comments