Apa a devenit din nou un subiect aprins într-o comună din județul Timiș. De data aceasta, nu mai este vorba de o otrăvire efectivă a apei, ca în situația de la Beba Veche (și comunele din jur – vom reveni cu informații noi în acest sens), ci de amenințări subtile cu otrăvirea apei, dacă rețeaua de apă, realizată din bani de la bugetul local, nu este cedată către compania Aquatim. Aquatim și-a schimbat regimul juridic din Regie Autonomă în cel de societate comercială – adică, mai pe românește…s-a privatizat, încă din 2007, avându-i ca acționari pe Primăria Timișoara, Deta și Jimbolia, precum și Consiliul Județea Timiș.

Din Sursa de Vest, aflăm că pe ordinea de zi a ultiemei ședințe a Consiliului Local Biled s-a regăsit proiectul de hotărâre privind rețeaua de apă din comună, care a încins spiritele. Mai exact, conform propunerii, rețeua, care este realizată din bani de la bugetul local, în proporție de 90%, ar urma să ajungă la S.C. Aquatim.

Proiectul a stânit un șir lung de discuții, unii dintre aleșii locali susținând necesitatea ca rețeaua de apă să fie gestionată de către primărie, mai ales că, odată cu cu transferul către Aquatim, prețul pe care îl va plăti populația ar urma că crească, de la 1,5 lei – pentru un metru cub, la 3,5 lei. Un locuitor din zonă susține că de la o factură de 15 lei pentru apă, oamenii ar trebui să scoată din buzunar, cu noul proprietar al rețelei, 100 de lei. De vreo 7 ori mai mult! 

Consilierul local PP-DD, Viorel Iezan, se opune, susținând necesitatea dezbaterii publice în acest sens:„Nu se poate să dăm apa la Aquatim! Am gestionat-o 45 de ani și acum o dăm altora? Nu era mai bine să facem înainte de toate o dezbatere publică, pentru a vedea se spun oamenii din localitate?”. Liberalul Eugen Supuran, care consideră că nu este nevoie de consultarea localnicilor, pentru că rolul de a lua astfel de hotărâri nu este al cetățenilor simpli, ci al Consiliului Local. Nu! Nu era bine să facem o dezbatere, pentru că este deja prea târziu. Noi de aceea am fost aleși, să îi reprezentăm pe cetățeni, să luăm decizii în numele lor și să ne asumăm acele decizii”. Probabil aceasta este idea de democrație promovată în sânul partidului care își dorește să devină partid-stat, odată cu preluarea Puterii, așa cum ne asigura dl. Iohannis a doua zi după aflarea rezultatului la alegerile prezidențiale. 

Afirmația consilierului local PNL a încins imediat spiritele printre cetățenii veniți să vadă cum votează aleșii, cu privire la acest subiect. Oamenii sunt revoltați la gândul că o firmă din afara Biledului ar urma să gestioneze rețeaua de apă și implicit să crescă prețul metrului cub de apă.

Primarul interimar al comunei, Gheorghe Braica, a ținut să explice situația. Explicația lui e simplă: nu sunt bani! O știm foarte bine, am auzit-o mereu când a venit vorba de o nouă privatizare, de un nou jaf: Bugetul local pentru anul în curs este considerabil mai mic decât cel din 2013, ceea ce face imposibilă finalizarea investiției. Bineînțeles, dacă rețeaua va fi predată către operatorul de apă și canal, Aquatim, primăria ar fi degrevată de orice cheltuială. Aquatim ar urma să termine rețeaua de apă și să realizeze și rețeaua de canalizare.

„Anul trecut s-au cheltuit 550.000 de lei pentru apă, din acești bani, investițiile fiind 300.000 de lei, iar restul reprezintă pierderile, mentenanța, schimbarea unor piese, curentul… De la populație am încasat 80.000 de lei. Pentru a finaliza investiția, avem nevoie de cel puțin 200.000 de lei. De unde luăm acești bani?”, a punctat primarul interimar, Gheorghe Braica.

Consilierul local Cristian David, de la PSD (uite că mai sunt și PSD-iști cărora, aparent, le pasă de oameni și de banul public), e de părere că: „Ne-am sacrificat atâția ani și acum, când am ajuns la 90% din investiție, o dăm cadou altora?! Iar problema cea mai mare nu este asta, ci faptul că cetățenii din comună vor avea de suferit. Acum, ei plătesc 1,5 lei pentru un metru cub de apă, iar la Aquatim vor plăti 3,5 lei, prețul urmând să ajungă la 7 lei, atunci când va fi finalizată și canalizarea. Eu am propus să se facă o dezbatere publică. Chiar nu contează părerea celor 3.500 de oameni din comună, care sunt direct afectați?”, a intervenit consilierul local PSD, Cristian David.

„Unii spun că vindem apa, și că ne umplem de bani, eu și Supuran. Ni se reproșează că doar asta a mai rămas de vândut în comună, și noi o vindem. Trebuie să înțelegeți că nu e vorba despre asta. Nimeni nu vinde nimic. Doar se deleagă serviciile către Aquatim”, a spus consilierul Marin Indrei, de la PNL, care alături de Eugen Supuran este unul dintre susținătorii ideeii de a delega către Aquatim, serviciile de gestionare a rețelei de apă.

După mai bine de oră de discuții aprinse, proiectul a fost respins, doar opt consilieri votând „pentru”. Fiind vorba despre un obiectiv important, proiectul avea nevoie de voturile a două treimi dintre consilieri, adică nouă.

La Biled, așadar, asistăm la un episod oarecum clasic de presiune pentru a înstrăina rețeaua de apă, prin privatizare. Ceea ce este, însă, interesant, este însă contextul în care acest episod se desfășoară. Cel mai îngrijorător nu este faptul că autoritățile nu fac dezbatere publică pe acest subiect extrem de important, ci că încearcă să bage pe gât oamenilor contractul cu Aquatim prin invocarea, de către susținători preluării, a pericolului otrăvirii apei, după cum susține consilierul Zainea Florian, sprijinit de consilierul Iezan Viorel. Acest pericol ar exista în cazul în care comuna Biled ar rămâne administratorul rețelei de apă. Cu Aquatim, ca din minune, ar dispărea pericolul contaminării apei de către mâini criminale, pentru că rețeaua ar fi păzită!  Amenințarea cu otrăvirea nu pică tocmai din senin, întrucât alte cel puțin două comune din județul Timiș, aflate la granița cu Serbia, Beba Veche și Dudeștii Vechi, se confruntă cu probleme de containare a apei cu arsenic, situație investigată de mai ONG-uri.

Bineînțeles, principalii bănuiți sunt companiile de petrol și gaze, din România sau chiar din Serbia. În România OMV Petrom, care operează mai multe sonde în zonă, la care a făcut mai multe lucrări în vara lui 2014, când după care s-a și constatat poluarea cu arsen, iar în Serbia, NIS Petrol, subsidiara Gazprom, despre care există zvonuri că ar face fracturare hidraulică. Autoritățile, prin răspunsurile date până acum către ONG-uri, par că încearcă să mușamalizeze un adevăr destul de grav, pe lângă faptul că nu au informat populația din zonă să nu consume apa și nici să nu o folosească la alte activități.

Este interesant că tocmai argumentul poluării este adus de cei care vor să sperie oamenii ca să cedeze presiunii de a “dona” rețeaua de apă locală, mai ales în acest context al problemei poluării din celelalte două comune (cel puțin două), inducând, astfel, ideea, că apa ar fi fost contaminată de mâini criminale, nicidecum de activități de extracție a gazului și petrolului, cum este cazul, după toate probabilitățile. Acest lucru este, însă, negat, fără nicio dovadă, de autorități, care susțin că prezența arsenului în apă are cauze naturale.

Întrebarea care se pune este: chiar dacă Aquatim ar reuși, prin presiuni, să preia controlul asupra rețelei de apă de la Biled, cum ar putea să protejeze apa de contaminarea apei prin activitățile petroliere propuse a se desfășura în mare parte din județul Timiș, inclusiv prin metoda fracturării hidraulice, având în vedere multiplele cazuri de contaminare a apei, care au ca și autori companiile de petrol și gaze, dar care, la final, ajung să scape, de regulă, nepedepsiți, sau cu pedepse disproporționat de mici.

Comments

comments