Topirera calotei glaciare, 1980 versus 2012

Topirera calotei glaciare, 1980 versus 2012, NASA

În timp ce guvernele lumii încă discută asupra targeturilor asupra cărora nu au reușit să pice de acord la ultimul summit climatic de la Lima, pregătindu-se, de formă, de următorul summit, cel de la Paris, din noiembrie și decembrie, date noi vin să ilustreze și mai bine situația extrem de gravă în care umanitatea se află.

Un studiu recent realizat de cercetători de la Centrul de Observare și Modelare Polară  și de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, au descoperit că un ghețar din zona Arcticii de Nord s-a topit cu o viteză uimitoare în ultima perioadă. Peste 50 de metri, o șesime din grosimea sa, s-a topit începând cu 2012, iar viteza de curgere a gheții este de 25 de ori mai mare, ajungând la viteze de câțiva kilometri pe an.

Calota Austfonna, din arhipelagul Svalbard, aflat la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord, s-a topit în ultimii 20 de ani, înaintând cu 50 de km în interiorul insulei, până la doar 10 km distanță de vârful cel mai înalt. Cercetătorii au combinat date de la 8 misiuni satelitare, cu date regionale climatice, pentru a înțelege ce se întâmplă cu această calotă.

Creșterea nivelului oceanului planetar

Autorul studiului, geofizicianul Mal McMillan consideră că: “aceste rezultate oferă un exemplu clar  în legătură cu cît de rapid pot evolua calotele glaciare, și evidențiază provocările asociate cu proiecțiile legate de contribuția lor la contribuția viitoare asupra creșterii oceanului planetar.” Studiul, publicat în Geophysical Research Letters, este primul care utilizează date de la ultimul satelit de observație al Agenției Spațiale Europene, Sentinel-1A, care îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine evoluția mediului polar.

Topirea ghețarilor și a calotei e responsabilă pentru o treime din creșterea recentă a nivelului oceanului planetar. Deși oamenii de știință știu că se va pierde gheață și în continuare, cantitatea exactă care se va pierde este greu de calculat, datorită lipsei observațiilor și a naturii complexe a interacțiunii cu climatul din jurul lor.

Una din ipoteze este aceea că declanșatorul topirii accentuate a acestei calote s-a datorat creșterii temperaturii oceanului din jur. Însă studiul nu a reușit să elucideze clar ce anume determină topirea ghețarilor: temperatura oceanică, atmosferică sau variabilitatea naturală.

 

Comments

comments